Lawendowe Zdroje 

Kwitnące pola lawendy, głównie kojarzone są z Prowansją, krainą znajdującą się na południu Francji. Jednak to nie jedyne miejsce, gdzie możemy oderwać się od codziennego zgiełku i podziwiać te piękne fioletowe pola, nad którymi unosi się ten piękny zapach i dźwięk  roju trzmieli i pszczół  zbierających nektar. W niedziele odwiedziłam Pole Lawendowe, które znajduje się w Wielkopolsce, a dokładniej w pobliżu Czerniejewa. Mieści się ono między Wrześnią a Gnieznem. Lawendowe Zdroje to hektarowa plantacja, na której od 2012 roku uprawianych jest 17 tysięcy lawend lekarskich. To niezwykłe miejsce, o które dbają przesympatyczni gospodarze.

Jak i Kiedy odbywają się lawendowe żniwa ?

Lawendowe żniwa zaczynają się na początku  lipca i trwają od 2 do 3 tygodni. Lawendę ścina się najprostszymi metodami, za pomocą sekatora lub nożyc elektrycznych. Następnie kwiaty wiązane są w pęczki. Część zebranych kwiatów  suszona jest w specjalnie przeznaczonym do tego miejscu, a następnie umieszczana w pięknie pachnących woreczkach do szafy, dodawana jest również do musujących kul do kąpieli i mydełek. Pozostała część  przeznaczona jest do produkcji olejku lawendowego, hydrolatu i domowych nalewek.

JAK OTRZYMUJE SIĘ OLEJEK LAWENDOWY I HYDROLAT ?

W Lawendowym Zdroju olejek lawendowy otrzymuje się najprostszą i najbardziej znaną metodą destylacji z parą wodną. W poniższym urządzeniu wytwarzany jest przez wrzącą wodę strumień pary wodnej, który przechodzi przez warstwę surowca, ułożonego wyżej na sicie. Unosząca się para porywa i przemieszcza w górę cząsteczki związków o ograniczonej mieszalności z wodą w fazie ciekłej. Przeprowadzenie związków organicznych w stan pary, możliwe jest, gdy mieszanina wrze w temperaturze niższej od temperatury wrzenia poszczególnych jej składników. Z górnej pokrywy urządzenia wychodzi szyjka, która połączona jest z chłodnicą, w której dochodzi do ochłodzenia. Związek lotny z parą wodną ulega skropleniu i trafia przez lejek do odbieralnika, szklanej butelki. W butelce destylat, czyli otrzymany produkt destylacji rozwarstwia się i tworzy dwie fazy. Dolną warstwę stanowi woda kwiatowa z niewielką ilością związków wonnych (hydrolat), a górną warstwę stanowi warstwa organiczna, olejek eteryczny. Olejek eteryczny pobierany jest za pomocą strzykawki, a następnie umieszczany we wcześniej przygotowanych małych buteleczkach, wykonanych z ciemnego szkła. 

Jakie działanie posiada hydrolat ?

Hydrolat roślinny to nic innego jak woda kwiatowa, powstała, jako produkt uboczny przy otrzymywaniu olejku eterycznego w procesie destylacji z parą wodną. Posiada pH zbliżone do naturalnego skóry, dlatego też bardzo dobrze sprawdza się w roli toniku. Posiada intensywny zapach lawendy. Jest najbardziej uniwersalnym hydrolatem stosowanym do pielęgnacji każdego typu cery. Posiada działanie antyseptyczne, łagodzi podrażnienia, nawilża, odświeża skórę, polecany jest również do stosowania po opalaniu oraz goleniu. Możemy go również stosować na włosy, gdyż wzmacnia on cebulki włosa oraz w słoneczne dni chroni włosy przed płowieniem.

7 sposobów na użycie hydrolatu

MOŻEMY UŻYWAĆ JAKO:

  1. Alternatywa toniku – stosujemy codziennie, rano i wieczorem (po dokładnym demakijażu). Możemy bezpośrednio rozpylać na twarz z odległości 15cm.
  2. Dodatek do wszelkiego rodzaju glinek, maseczek w proszku (glinka zawiesza się w hydrolacie, dzięki temu uzyskujemy konsystencję pasty).
  3. Mgiełka do ciała (nawilża, łagodzi podrażnienia, regeneruje skórę).
  4. Tonik do skóry głowy (wzmacnia cebuli włosa, pobudza cebulki do wzrostu, łagodzi stany zapalne i podrażnienie skóry).
  5. Mgiełka do włosów (chroni włos przed słońcem, delikatnie nawilża i zapobiega płowieniu włosów).
  6. Podkład pod olejowanie włosów (nawilża włosy).
  7. Alternatywa wody w różnych recepturach kosmetyków.

Jakie działanie posiada olejek eteryczny ?

Olejek eteryczny otrzymuje się w procesie destylacji z parą wodną. Posiada silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwgrzybowe. Szczególnie polecany jest dla skóry trądzikowej. Jego właściwości kosmetyczne wynikają z bogatego składu. Dominuje w nim linalol, odpowiedzialny jest za intensywny, charakterystyczny zapach dla lawendy. W jego skład wchodzą również lawenduol, octan linalolu, ocymeny, kwasy fenolowe, składniki mineralne, flawonoidy, garbniki, kumaryny oraz fitosterole. Flawonoidy, garbniki i fitosterole hamują działanie wolnych rodników, działają antyoksydacyjnie. Natomiast kumaryny działają przeciwobrzękowo, antycellulitowo, przyspieszają gojenie się ran.

7 sposobów na użycie olejku lawendowego

możemy używać jako:

  1. Dodatek do kremu czy toniku.
  2. Dodatek do balsamu do ciała (przyspiesza krążenie, pomaga w walce z cellulitem).
  3. Dodatek do kąpieli (dzięki niemu kąpiel stanie się aromatyczna, wpłynie na Twój nastrój, działa relaksująco, uspokaja, koi nerwy).
  4. Dodatek do maseczek (kilka kropli, wzmacnia ich działanie).
  5. Wcierka do skóry głowy, wcześniej należy rozcieńczyć olejek i wmasować go w skórę głowy (zapobiega wypadaniu włosów, przyspiesza ich porost, zapobiega przetłuszczaniu się włosów).
  6. Środek zapobiegający nieprzyjemnym dolegliwościom po ukąszeniu owadów (możemy stosować nierozcieńczoną formę olejku).
  7. Bezpośredni kosmetyk na twarz.

dodatkowo

Suszona lawenda w woreczkach doskonale sprawdza się w walce z molami. I nie tylko ! Możemy również umieścić takie woreczki, w różnych częściach domu lub w bieliźniarce, nadając w ten sposób przepiękny zapach. A żywe lub ususzone bukiety świetnie udekorują nasz dom.

Rozkoszuj się lawendą każdego dnia!

 

Buziaki,

Handicraft Beauty/Rękodzieło Piękna